Varför vatten är så viktigt

Vi får ofta höra hur viktigt det är att vi får i oss tillräckligt med vatten varje dag. Vi påminns om det i tidningsartiklar, på TV, i skolan, på arbetet, på radion, på baren, på reklamskyltar, direktreklam, adresserad post, röster i brevlådan… Nåväl, riktigt så långt har det väl inte gått, men det är helt klart något det talas en hel del om! Förr i världen, när Vattenfestivalen fortfarande arrangerades varje år, var det lätt att komma ihåg att dricka ordentligt – åtminstone under festivalveckan. Nu får vi använda oss av andra metoder för att vi ska komma ihåg att vattna oss själva regelbundet. Kanske skriva det på insidan av handen eller knyta ett snöre kring ringfingret? Vatten är en så pass viktig del av våra liv, och något som är ett måste för alla människor, så FN talar ofta om just vattensituationen i världen. Varför är då vatten så viktigt för oss?

 

  • Hjärnan behöver vatten. Den består av mer än 85 % vatten, och när man inte har en rätt vätskebalans känner hjärnan snabbt av effekterna. Du kan få huvudvärk, din koncentrationsförmåga blir sämre och korttidsminnet försämras. Hjärnans energiproduktion försämras, och studier visar att en persons koncentrationsförmåga minskar när man har en vätskebrist på endast 1-2 %.
  • Blodet behöver vatten. Det består till 95 % av vatten, som hjälper till att transportera viktiga näringsämnen till cellerna samt renar dem från smuts. Är du uttorkad kan kroppens mekanismer inte reglera blodtrycket vilket kan leda till ett ökat blodtryck.
  • Huden behöver vatten. Huden, som är kroppens största organ, består till 70 % av vatten. En del av det förlorar vi varje dag via avdunstning. När man inte dricker tillräckligt känns huden torr.
  • Skelettet behöver vatten. Det innehåller omkring 22 % vatten. Det är dessutom vatten som gör att dina leder rör sig smidigt. Får inte skelettet tillräckligt med vatten riskerar man att få förslitningsskador vilket kan leda till ledinflammation.

 

Förutom det vatten som vi oftast menar när vi talar om vatten, dricksvatten, finns såklart andra former av vatten. Brutet vatten till exempel, som du kan läsa mer om genom att klicka på länken. Och is.