Så minskar du din vattenkonsumtion

Vattenbrist är någonting som faktiskt också påverkar Sverige. Sommaren 2021 spås präglas av vattenbrist i stora delar av landet. I den här artikeln får du veta mer om hur du kan hjälpa till att spara på vatten.

Vatten är en livsnödvändig resurs som även Sverige ibland har brist på. Särskilt under varma och torra perioder. Av den anledningen är det bra om du drar ner på din vattenkonsumtion. Det handlar förstås inte om att du helt måste sluta konsumera vatten. Om du till exempel ska rengöra bilen eller fräscha upp verandan så konsumerar du mindre vatten med en riktigt bra högtryckstvätt än en gammal eller sämre variant. Vad mer kan du göra för att spara vatten?

Spara på vatten inför nästa vattenbrist

Man,Cleaning,Terrace,With,A,Power,Washer,-,High,WaterI Sverige förbrukar en genomsnittsperson ungefär 140 liter vatten per dag. De senaste åren har det hänt flera gånger att delar av landet drabbats av vattenbrist. Till exempel gick en leverantör av vatten i Skåne så sent som förra året ut och uppmanade folk i hela regionen att spara vatten. Några grundläggande tips för hur du kan spara vatten är till exempel att du duschar istället för att bada, att du stänger av kranen medan du borstar tänderna och inte vattnar trädgården med dricksvatten. För det sistnämnda kan du använda regnvatten istället. Till exempel kan du ställa upp stora vattentunnor på gården som samlar upp regnvatten.

Fler tips för att minska din vattenkonsumtion

Här följer ytterligare några bra specifika tips på hur du kan dra ner på din vattenkonsumtion.

  • Minska din kaffekonsumtion. Många skulle nog sätta kaffet i vrångstrupen om de visste att det går åt runt 140 liter vatten för att producera kaffet du har i din kaffekopp.
  • Se till att dina vattenkranar, toaletter och rör inte läcker.
  • Använd inte vattenspridare för att vattna gräsmattan. Anledningen till varför du ska undvika vattenspridaren är för att mycket av vattnet förångas innan det når växternas rötter. Det är jobbigare, men också mycket mer effektivt om du vattnar för hand med en vattenkanna.
  • Ställ en vattenkanna i kylen istället för att låta kranen gå tills vattnet blir kallt.