Nu kommer hösten

Det här med  Trädgårdsplanering är inte alltid det lättaste. Ofta tänker man att ”nu ska jag påbörja det här innan det och det..” och plötsligt är det vinter, jorden är för kall för att ordna med och projekt fin-trädgård-till-våren är, kanske inte helt körd, någonting en mest troligt inte kommer uppleva. Nu är dock den perfekta tiden att ta tag i din trädgård, så börja nu innan det är försent. Vad är det då en ska göra när det nalkas höst i trädgården?

I trädgården på hösten

Hösten är perfekt för omplantering av gamla växter eftersom jorden fortfarande är varmt efter sommaren. Det innebär att växterna fortfarande har tid att vänja sig vid sin nya växtplats och bilda nya rötter. Det är också smart att beskära buskar. Det är ju nu till hösten som buskarna börjar bli gula, och om de förutom att vara gula också böjer sig mot marken eller fröar är det dags att beskära dem. När du ska beskära en buske ska du ta ungefär en fjärdedel av storleken om ingen annan information tillkommit exempelvis på växtetiketten eller hos närmaste trädgårdscenter. Glöm inte heller att stänga av de olika vattenkopplingar som du har i trädgården, annars kan de skadas av is när vintern kommer. Dränkbara pumpar  kan också demonteras, och att installera en pump med antifostfunktion kan vara värt att investera i. En rekommendation är också att plantera dina lökar nu till hösten om du inte redan har gjort det.

Fler trädgårdstips hittas i den här artikeln där man tagit hjälp av Gunnel Carlsson. Så här står det:

 Trädgårdsexperten Gunnel Carlsson tipsar om odling. Här handlar det om dahlia, liljor och en sajt där man kan adoptera en krukväxt