Festivaldöden 2013

Stadsfestivaler har det funnits många av under året som varit, även om just Vattenfestivalen är ett minne blott som inte går av stapeln längre. Men trots detta har det funnits mycket roligt som hänt, däremot kommer nog 2013 snarare bli året som man kommer ihåg som året då festivalerna dog. ”Festivaldöden är här” var en rubrik som många nyheter använde sig av, då festivaler såsom Peace And Love var tvungna att ansöka om konkurs, eller som Hultsfred – flytta till en annan stad, så plötsligt blev Hultsfred, Hultsfred i Stockholm. Galet var det, och många musikälskare oroade sig över hur framtiden kom att se ut.

Och visst är det väl så att en är lite oroad över hur det kommer att se ut med festivaler år 2014. Självklart kommer det vara så att några dyker upp, så är det alltid. Men det verkar ju som att de stora klassikerna inte längre drar lika mycket folk. Och det är svårt att säga varför det är så, utan det gäller att bara hoppas att det nästa år inte stängs ner lika många flera.

Du som redan nu bestämt dig för att åka på festival 2014 oavsett vilken det blir, bör läsa det här inlägget om tips inför stadsfestivaler som skrevs tidigare i år. Det inleds som följer:

Även om Vattenfestivalen inte längre hålls i Stockholm finns det under somrarna en mängd andra stadsfestivaler ute i landets städer. Förberedelserna inför en stadsfestival blir i många fall inte lika komplicerade som för andra festivaler, men vad man egentligen behöver packa inför festivalen kan ändå vara oklart. Här kommer några bra saker som är bra att ha med sig i packningen.