Bygg en pool i trädgården

Det är många som drömmer om att ha en egen pool i trädgården att svalka sig i under heta sommardagar. Är du en av dem? Här får du tips på hur du väljer rätt pool och vilka tillbehör du ska satsa på.

Att bygga en pool är oftast ett omfattande arbete. Räkna med att jobbet kan ta upp till ett halvår, beroende på vilken modell du väljer. En pool kräver sedan en del underhåll och rengöring. Men du kan minimera arbetet med smarta tillbehör, som poolrobotar, som sköter rengöringen medan du ligger och slappar vid poolen.

Välj rätt pool för dig

Vilken pool du ska välja beror på hur dina behov ser ut och vilken budget du har. Hur din tomt ser ut har också betydelse. Den enklaste poolmodellen är den som byggs ovan mark, en så kallad ovanmarkspool. Den kräver mindre arbetsinsats eftersom du inte behöver inte gräva ut marken, och är därför det billigaste alternativet. Om du ändå vill att poolen ska ge intryck av att vara nedsänkt, kan du bygga ett trädäck runt omkring. Denna konstruktion passar utmärkt att bygga i en slänt.

Markpool är en annan modell som är nedgrävd i marken. Konstruktionen brukar vara av stål eller plast. Det finns även mer okonventionella lösningar, som att kombinera pool och damm. Markpooler passar och smälter in i de flesta trädgårdar, eftersom de inte sticker upp ur marken och skymmer sikten. En vanlig storlek är 4 x 8 meter. Om du vill ha större, tänk på att uppvärmningskostnaderna då ökar.

Tillbehör som förenklar

För att slippa ägna så mycket tid åt underhåll kan du investera i en poolrobot. Den samlar upp smuts och hjälper dig att hålla rent i poolen. Ett annat måste är poolöverdraget, som skyddar poolen mot löv och skräp när den inte används. Överdraget kan också användas som säkerhet, för att barn inte ska råka trilla i.

Spara på vattnet

Eftersom sommarsäsongen är ganska kort i Sverige, är det vanligt att värma upp poolvattnet. Ett billigt, miljövänligt och effektivt sätt är att använda solfångare för uppvärmningen. Om du duschar varje gång innan du badar, så sparar du på vattnet och slipper byta det lika ofta. Att lägga på ett poolöverdrag förhindrar att vattnet dunstar när poolen inte används. Ta av överdraget när det regnar, så fyller du automatiskt på poolen med regnvatten.